Bygg en trappa

Har du blivit berikad med ett eget hus? Härligt! Att äga ett eget hus är en fantastisk känsla för många, men att vara husägare kommer också med en hel del pyssel. Till skillnad från en hyresrätt är det du som husägare som måste stå för allt eventuellt bygge själv om du inte anlitar en hantverkare, oavsett om det är en mur eller en trappa utanför huset som du vill bygga.

Har du redan en trappa utanför ditt hus idag eller är du intresserad av att tillföra en till ditt hus? En trappa utanför dörren ger huset en vacker karaktär och personlighet. Bygger du trappan själv har du dessutom möjlighet att utforma den precis som du önskar, men hur ska du gå tillväga? Att bygga en trappa är enklare än många tror och i majoriteten av alla fall klarar du det galant, även om du inte har någon tidigare erfarenhet och kunskap. Du kan välja en trappa i betong, så väl som bygga en i trä. Fördelen med att bygga i betong är att du slipper allt underhåll som kommer med naturmaterialet trä.

Kom igång med trappan

Att snickra ihop en trappa som inte bara är snygg, utan som också är stadig och behaglig att gå i är en konst i sig. Trots det går det att underlätta för sig själv i arbetet genom att använda sig av en gammal och väl beprövad formel. Denna formel har byggare använt sig av i många år för att säkerställa att stegen har rätt förhållande till varandra, rätt höjd och djup. Stegrytmen är en av de viktigaste faktorer för att din trappa ska bli bra, oavsett om du vill ha en brant, kort, lång eller flack trappa. Du hittar formeln enkelt på nätet på olika byggsajter.

Betong eller trä – vad är bäst?

Det första som du ska fundera över är vilket material det är som du vill bygga din trappa i. Det finns många fördelar med att välja trä, likväl som det finns många fördelar med betong. Betong är ett mycket stadigt material som håller hur länge som helst. Trä är ett levande material som kräver underhåll för att plankorna inte ska börja mögla eller ruttna. Det är viktigt att din trappa går hand i hand med husets karaktär, samtidigt som den ska vara enkel för dig att bygga.