Matsvinnet måste minskas

I ett tidigare inlägg som vi skrev, pratar vi om små bostadsytor och hur dessa behöver planeras noggrant för att få plats med allt. I dag skriver vi istället om matsvinn och hur detta är ett stort problem när hållbarhetsfrågan verkligen är på tapeten.

I DN kan vi läsa att faktiskt hälften av världens mat kastas, med nästan hela två miljarder ton per år, något som baseras på en brittisk forskningsrapport, det som sägs ligga bakom problemet är storhandlande och petiga konsumenter, men även dålig lagring, brist på kunskap samt snäva bäst-före-datum kan listas som orsaker till detta enorma matsvinn när världen redan har stor brist på resurser.

Köper mer än vi behöver och slänger sedan

Vi kanske ibland köper på oss mer än vad en behöver ibland, och faller för erbjudanden där man kan få tre fast en betalar för två. Ett riktigt kommersiellt trick med andra ord. Sedan kanske en är så van att allt ska se perfekt ut, med just frukt och grönsaker, så att man sållar bort de mindre välfmat handla påseormade varianterna och dessa slängs sedan, samtidigt som miljoner barn svälter på andra delar av jordklotet. Ironiskt och faktiskt rätt så tragiskt när man tänker på det.

– Mängden mat som kastas och förloras runtom i världen är förbluffande. Det här är mat som skulle kunna föda världens växande befolkning liksom de som hungrar i dag, säger Tim Fox, chef för institutionens avdelning för energi och miljö, till BBC. (DN)

Ja så det är en läxa för oss alla att faktiskt ta vara på det som vi har hemma och laga matlådor samt försöka att äta rester och liknande, innan vi köper en massa nytt och slösar på jordens hårt utvunna resurser samt sedan slänger iväg detta.