Rödvin är bra för hälsan

Ett glas rödvin om dagen kan göra underverk för hälsan. Rödvin har nämligen en hel del hälsofrämjande egenskaper och således finns det många bra anledningar att dricka ett måttfullt glas av detta röda elixir på daglig basis. Rött vin har bland annat en del antiinflammatoriska egenskaper som vi ska titta lite närmare på.

Sällan har det funnits en bättre anledning att välja ett riktigt gott vin till maten än när det visar sig vara extra bra för hälsan. Det har gjorts en hel del studier där det framgår att rött vin hämmar bildandet av nya fettceller och för den som vill gå ner i vikt är detta något att lägga på minnet. Vindrickande i allmänhet brukar annars förknippas med viktuppgång, men som med alla goda ting bör rödvinet intas med måttfullhet och aldrig överstiga ett glas om dagen.

Vidare är rött vin rikt på flertalet antioxidanter som stärker immunförsvaret och har därmed en hel del antiinflammatoriska fördelar som det kan vara bra att känna till:

  • Hämmar halsont och tillväxt av streptokocker
  • Förebygger demens och stärker hjärnan
  • Sänker kolesterol och förebygger blodproppar
  • Hämmar tillväxten av cancer

Dessutom är rött vin bra mot besvärliga urinvägsinfektioner genom att bakterierna helt enkelt inte får fäste i varken urinblåsa eller njurar. Att rödvin dessutom är bra för den kardiovaskulära hälsan är synnerligen goda nyheter då hjärt- och kärlsjukdomar dödar miljontals människor varje år. Det är framför allt E-vitaminet och polyfenolerna som skyddar blodkärlen och avlägsnar blodproppar samtidigt som de förhindrar tillväxten. Dessutom ökar blodflödet till hjärnan vilket gör oss både smartare och mer alerta genom att påverka korttidsminnet i positiv riktning. Kanske är det ändå frigörandet av endorfiner som gör det extra njutbart att dricka rödvin. Genom att dricka avvägt och balanserat bidrar upplevelsen till avkoppling och glädje samtidigt som ämnen i den röda druvan bekämpar trötthet. Det kan låta motsägelsefullt med hälsovinsterna på sikt är övervägande positiva. Även hud och tänder mår bra av ett glas rödvin genom att det välkända ämnet resveratol verkar bakteriedödande. Många huskurer tenderar att kännas besvärliga men att dricka ett glas rödvin om dagen hör inte till den kategorin. Sälla dig till skaran som har upptäckt den röda druvans välgörande egenskaper.