Skräddarsytt för små ytor

När en bor litet är det extra viktigt att planera sina utrymmen och sin inredning väl – gärna med platstillverkade kök och garderober bland annat. För när saker är små behöver saker ofta anpassas med skräddarsydda mått och modullösningar. Till exempel kanske en liten norrländsk stuga inte har ett stort kök, men med en liten bänkdiskmaskin från Cylinda så kan även den utrustas med diskmaskin.

I GP kan vi läsa om en minimal lägenhet i Stockholms Vasastad, på 17 kvadrat. Det gör så att allt i lägenheten måste vara smart installerat och funktionellt, med rätt mått och bra design. Men det har ju sin fördel att bo litet, vare Torpsig det är i en stuga i Norrland eller i Stockholms innerstad. Lägenheten i artikeln är ett gammalt vedförråd som från att ha varit en studentlya nu är en minimal men väldigt trivsam lägenhet.

I Expressen kan vi vidare läsa om hur man lyser upp sitt kök, och vi listar tipsen här nedan i en smidig och smart liten lista:

  • Tänk igenom hur du använder ditt kök. Är köket hemmets samlingspunkt, gillar ni att laga mat, låt det då bli stort och välutrustat.
  • De flesta tycker att 90 cm i bänkhöjd, som är standard, är för lågt. Anpassa då ­sockeln under så att du får köksbänkskivan på den höjd du vill ha.
  • Välj öppna hyllplan ovanför den ­bänk du mest kommer att stå vid och samla skåps­inredningen från golv till tak någon ­annanstans.
  • Många tror att det räcker med halogen­spottar i taket vid köksbänken­, trots att man sällan längre har de ­traditionella vägg­skåpen med lysrör under. Men det gör det inte, man ­behöver ­förstärkt ­arbets­belysning. Fäll in små ­spotlights i nedersta ­vägghyllan ovanför köksbänken.

Ett smartare och mindre energikrävande kök

I SvD kan vi läsa vidare om trenden att ha ett skräddarsytt kök, med intelligenta maskiner och redskap, med vitvaror som varken är klumpiga eller energikrävande utan där diskmaskinen spar vatten och värme samtidigt som det går snabbare att laga mat och göra rent tallriken efteråt. För många vitvaruföretag blir energimärkning och miljövänliga produkter allt viktigare, också kanske för att vi konsumenter är mer medvetna men även på grund av EU-krav och andra omvärldsfaktorer som är med och påverkar.