Vitlök ute och inne

Bara för att hösten närmar sig betyder det inte att det är för sent att så. Faktum är att det finns grödor som bör planteras inom den närmaste tiden. Vitlöken är en sådan.

Idag finns det inte många svenskar som inte äter vitlök åtminstone några gånger i veckan. Annat var det förr. Men faktum är att vitlök odlades i Sverige från vikingatiden och fram till 1500-talet. Man tror att den försvann för att folk inte gillade lukten, men vad detta fick för effekter på folkhälsan vet jag inte. Jag gissar att de inte var positiva.

Vitlök är inte svårt att odla, men man bör använda sättlök och inte sådan vitlök som man köper i affären. Anledningen till detta är att vitlök som säljs som livsmedel ofta är behandlad för att inte gro. Den kan också bära på virus som man inte vill ha i jorden.

I den här artikeln står det att vitlök kan planteras från augusti fram till senhösten. När senhösten inträffar beror ju på var i landet man bor. Om hösten redan är långt framskriden när du läser det här kan du istället mylla ned några vitlöksklyftor i en kruka och odla inomhus. Då får du en blast som man kan klippa och använda i matlagningen, som har lite mildare vitlökssmak.